Meerjarenonderhoudsplanning - Base Consultancy
← Terug naar diensten overzicht

Duurzame Meerjaren Onderhoudsplanning (DMJOP)

Een Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) geldt als basis voor een gebouw beheerplan om zo de conditie van een gebouw te bewaken op de bouwkundige en installatietechnische staat van de voorzieningen. In het DMJOP kunt u in een oogopslag zien wat u aan kosten te wachten staat voor het onderhoud en vervangingsonderhoud op korte en de lange termijn. Zo heeft u grip op de te verwachten onderhoudskosten en voorkomt u hiermee verrassingen. In vergelijking met het normale meerjaren onderhoudsplan kunnen wij met het opstellen van een DMJOP per gebouwelement of gebouwgebonden installatie om een bredere en meer duurzame advies geven. Niet alleen op investerings- en onderhoudskosten, maar ook op exploitatiekosten. Zo komen bij het maken of actualiseren van de DMJOP alternatieve technieken of producten in beeld die anders buiten beschouwing zouden blijven. Met dit inzicht kunt u overwegen om componenten met een zeer slecht energetisch rendement of hoge onderhoudskosten eerder te laten vervangen.

Van groot belang voor een duurzame meerjarenonderhoudsplanning is om alle elementen van het gebouw op te nemen. Zo worden ook de elementen die een levensduur van 15 jaar of langer hebben meegenomen in de planning. Om te voorkomen dat men plotseling voor extreem hoge onderhoudskosten komt te staan, is het mogelijk vroegtijdig een jaarlijks budget te reserveren om de hoge kosten te kunnen spreiden.

Vaak wordt een DMJOP in een later stadium dan het originele bouwjaar van het gebouw opgesteld. Hierbij is het van belang om aan alle bouwdelen een conditiemeting te koppelen van het moment van opname. In een meerjarenonderhoudsplan wordt bij de cyclus alleen gekeken naar de gemiddelde levensduur en niet naar de huidige staat. Bijvoorbeeld extreme weersinvloeden op gevels of vandalisme. Dit kan een vertekend beeld geven. Belastingpercentages en prijzen van grondstoffen kunnen wijzigen. Dit wordt deels geïndexeerd per jaar. Echter is het belangrijk om elke 3 tot 5 jaar het meerjarenonderhoudsplan te herzien. Op deze manier blijft het plan actueel en kunnen eventuele werkzaamheden naar voren of uitgesteld worden om het gebouw in optimale conditie te houden.

Op zoek naar een duurzame onderhoudsplanning?

Bent u op zoek naar een Duurzame Meerjaren Onderhoudsplanning? Neem dan nu contact met ons op via 070 – 30 30 454 of info@base-consultancy.nl.

Stuur ons een WhatsApp: 06-54 95 65 13